Kures

Acasa / Kures

Kureş Sportul Turco-Tătarilor

 

Indiferent că vorbim de sportul pentru toţi ca activitate de întreţinere a sănătăţii sau de sportul de performanţă trebuie să înţelegem că el „…are puterea de a schimba lumea(…) are puterea de a uni lumea într-un fel cum puţine lucruri o pot face”[1].

Un sportiv este un „cavaler”, o persoană excepţională, o persoană foarte importantă, o mândrie a unui popor/comunităţi/naţiuni, un exemplu, o legendă, un mit al tinerilor, un ambasador al păcii şi al prieteniei, de aceea el nu are voie să decepționeze în nici un fel.

Sportul este sănătate, spectacol, ambiţie naţională, luptă dreaptă, victoria celui mai bun , dar întotdeaunatrebuie să rămână o întrecere pur sportivă, respectând regulile, care te învaţă chiar să şi pierzi în mod demn, te învaţă ce este viaţa.

Această activitate s-a născut din dorinţa de a face cunoscut sportul străvechi al turco-tătarilor răspȃndit în întreaga lume, părintele a numeroase sporturi moderne dar atȃt de puţin cunoscut locuitorilor din Romȃnia.

Kureşul face parte din printre primele manifestări sportive de la facerea lumii şi a fost păstrat cu mici variaţii pȃnă în zilele noastre.

Peste tot în lume lupta turco-tătară se numeşte kureş (güreş , köraş, kurash , kuraş, ghiuleş) dar în funcţie de caracteristicile specifice dar şi de regulament a mai fost adăugat un termen pentru descrierea concisă a    felului :  Karakucak Güreş , Aba Gűreş , Yağlı Güreş , Kuşak Kureş, Alîş, Ghiuleş, Buktî etc. Acest cuvȃnt este menţionat în scrierile turco-tătare descoperite în Valea Orhon (Mongolia de azi) şi scrierile de la Enisei (fluviul ce izvorăşte din Mongolia şi Tuva, apoi se varsă în Marea Kara parte a Oceanului Arctic) unde  rădăcina termenului este cuvȃntul “kur” care înseamnă “puternic”, “voinic”, “curajos”, “nezdruncinat”, “statornic”, “ferm” şi cuvȃntul “eş” care înseamnă “prieten”, “egal”, “luptă dreaptă”, astfel că putem spune că se înţelege “luptă dreaptă între viteji”.

Din cele douăzeci de stiluri care există în lume studiul nostru acoperă zece. De exemplu unul din cele mai vechi stiluri Karakucak-Güreşi [Lupta-marea (puternica) îmbrăţişare] are acelaşi regulament ca cel de lupte libere, astfel am considerat că acest stil este deja cunoscut şi nu am dezvoltat un capitol special. Festivalurile turco-tătarilor readuse la viaţă sau păstrate în diverse locuri ale lumii fac parte din patrimoniul cultural intangibil al umanităţii pe lista UNESCO dintre care amintim: Kureşul din Kazakhstan (2016), Festivalul Kırkpınar Lupte Unşi cu Ulei de Măsline (2010), Naadam (festival tradiţional în Mongolia compus din trei elemente:lupte, tir cu arcul şi călărie) (2010) etc

Romȃnia participă şi este reprezentată cu cinste de Uniunea Democrată Tătară la 3 competiţii internaţionale: Kurash (stilul din Uzbekistan), Kureş (Kuşak Kureş stilul Crimeean) şi Kureş stilul cunoscut şi sub denumirea de Aba Gűreş.

[1]Nelson Mandela

Back to Top