Kureş Sportul Turco-Tătarilor
Indiferent că vorbim de sportul pentru toţi ca activitate de întreţinere a sănătăţii sau de sportul de performanţă trebuie să înţelegem că el „…are puterea de a schimba lumea(…) are puterea de a uni lumea într-un fel cum puţine lucruri o pot face”[1].
Un sportiv este un „cavaler”, o persoană excepţională, o persoană foarte importantă, o mândrie a unui popor/comunităţi/naţiuni, un exemplu, o legendă, un mit al tinerilor, un ambasador al păcii şi al prieteniei, de aceea el nu are voie să decepționeze în nici un fel.
Sportul este sănătate, spectacol, ambiţie naţională, luptă dreaptă, victoria celui mai bun , dar întotdeaunatrebuie să rămână o întrecere pur sportivă, respectând regulile, care te învaţă chiar să şi pierzi în mod demn, te învaţă ce este viaţa.
Această activitate s-a născut din dorinţa de a face cunoscut sportul străvechi al turco-tătarilor răspȃndit în întreaga lume, părintele a numeroase sporturi moderne dar atȃt de puţin cunoscut locuitorilor din Romȃnia.
Kureşul face parte din printre primele manifestări sportive de la facerea lumii şi a fost păstrat cu mici variaţii pȃnă în zilele noastre.
Peste tot în lume lupta turco-tătară se numeşte kureş (güreş , köraş, kurash , kuraş, ghiuleş) dar în funcţie de caracteristicile specifice dar şi de regulament a mai fost adăugat un termen pentru descrierea concisă a felului : Karakucak Güreş , Aba Gűreş , Yağlı Güreş , Kuşak Kureş, Alîş, Ghiuleş, Buktî etc. Acest cuvȃnt este menţionat în scrierile turco-tătare descoperite în Valea Orhon (Mongolia de azi) şi scrierile de la Enisei (fluviul ce izvorăşte din Mongolia şi Tuva, apoi se varsă în Marea Kara parte a Oceanului Arctic) unde rădăcina termenului este cuvȃntul “kur” care înseamnă “puternic”, “voinic”, “curajos”, “nezdruncinat”, “statornic”, “ferm” şi cuvȃntul “eş” care înseamnă “prieten”, “egal”, “luptă dreaptă”, astfel că putem spune că se înţelege “luptă dreaptă între viteji”.
Din cele douăzeci de stiluri care există în lume studiul nostru acoperă zece. De exemplu unul din cele mai vechi stiluri Karakucak-Güreşi [Lupta-marea (puternica) îmbrăţişare] are acelaşi regulament ca cel de lupte libere, astfel am considerat că acest stil este deja cunoscut şi nu am dezvoltat un capitol special. Festivalurile turco-tătarilor readuse la viaţă sau păstrate în diverse locuri ale lumii fac parte din patrimoniul cultural intangibil al umanităţii pe lista UNESCO dintre care amintim: Kureşul din Kazakhstan (2016), Festivalul Kırkpınar Lupte Unşi cu Ulei de Măsline (2010), Naadam (festival tradiţional în Mongolia compus din trei elemente:lupte, tir cu arcul şi călărie) (2010) etc
Romȃnia participă şi este reprezentată cu cinste de Uniunea Democrată Tătară la 3 competiţii internaţionale: Kurash (stilul din Uzbekistan), Kureş (Kuşak Kureş stilul Crimeean) şi Kureş stilul cunoscut şi sub denumirea de Aba Gűreş.
[1]Nelson Mandela
Bilanţ 2017 Kureş, sportul tradiţional al turco-tătarilor
Uniunea Democrată Tătară a organizat în 2017 patru competiţii naţionale de Kureş şi una intenaţională (15 octombrie în cadrul evenimentului Kurultai, eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa) la care au participat atleţi din patru ţări. UDT a reprezentat Romȃnia participȃnd la două campionate mondiale şi două campionate europene astfel: un CM de Kurash în Turcia (2-3 decembrie : Istanbul), un CM de Aba Kureş în Turcia (3 septembrie -Hatay), un CE de Aba Kureş în Germania (19 noiembrie Stuttgart—Aalen) şi un CE de Kurash în Turcia (4 decembrie Istanbul).
La competiţiile naţionale titlul de arslan batîr kureşci (leul luptătorilor curajoşi) a fost cȃştigat de următorii lei: Memet Mergean, Memet Servent, Ciocoiu Florian, Mahsun Rasim, Saledin Baiar, Lozovanu Gheorghe, Mihai Ţurcanu, Mocanu Ionuţ, Popa Iulian, Amet Radu, Isleam Ruhan, Mustafa Selciuk, Moise Flavius şi Ibram Levent.
La competiţia internaţională din cadrul evenimentului Kurultai (15 octombrie) Romȃnia a cȃştigat următoarele medalii: Aur prin Iulian Popa, Argint prin Lozovanu Gheorghe, Bronz prin Mihai Ţurcanu, Iftodi Ion, Bogdan Neagu şi Mihai Gosav.
La Campionatul European de Aba Kureş din Germania (19 noiembrie Stuttgart—Aalen) Romȃnia a cȃştigat Argint prin Lozovanu Gheorghe şi Bronz prin Mocanu Ionuţ.
La Campionatul European de Kurash din Turcia (4 decembrie Istanbul) Romȃnia a cȃştigat Argint prin Costache Eugenia şi Bronz prin Lozovanu Gheorghe .
Brigada de arbitrii: Florin Nistor – Billy (ex arbitru internaţional), Lucian Constantin Costache (profesor judo), Silviu Nedelcu (antrenor judo), Cherim Torgut şi Naim Ersin
Comisia de Jurizare: Gelal Timur – Preşedintele Comisiei (antrenor şi multiplu campion la judo), Toader Daniel (antrenor lupte şi multiplu medaliat), Sali Negiat (ex deputat în Parlamentul României şi Preşedinte de onoare U.D.T.)
Comisia de validare a concurenţilor: Aidin Abibula, Caiali Rami-Birol, Bolat Romi, Achif Tansu, Melen Murat, Esed Yasin şi Mercin Ziadin. Fotograful evenimentului : Omer Secil
Pȃnă la înfiinţarea Federaţiei Romȃne de Kureş Romȃnia este reprezentată la cele trei stiluri de Uniunea Democrată Tătară.
Mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat.