Activitati

Despre noi / Activitati

Activităţi/Proiecte

Asociaţia Uniunea Democrată Tătară

De la înfiinţare (2008)  pȃnă în prezent Asociaţia Uniunea Democrată Tătară a desfăşurat mai multe activităţi/proiecte, majoritatea devenite tradiţie dar nu le vom enumera pe toate, ci doar pe cele mai reprezentative, astfel:

  1. Concursul Muzical Turkvizyon este o competiție anuală desfășurată între mai multe țări turcice sau care au minorităţi de etnie turco-tătară. Romȃnia este ţara care a răspuns afirmativ acestei invitaţii.  Concursul organizat în Turcia sau oricare ţară care doreşte şi este aprobată de catre Turkish Music Box Television (TMB) cu parteneri media din fiecare ţară, a ales din Romȃnia Uniunea Democrată Tătară ca colaborator activ în selectarea candidaţilor pentru competitie.  Din păcate în ultimii doi ani concursul nu s-a mai desfăşurat din motive independente de voinţa organizaţiei UDT. Cu toate acestea preselecţia pentru desemnarea reprezentantului sau reprezentanţilor ţării noastre s-a organizat.

Ediţiile  anterioare  au  fost cȃştigate de: prima ediţie  Genghiz Cutlacai a fost cel care ne-a reprezentat în 2013 la Eskisehir –Turcia, apoi   ,  în 2014  Alev Gafar şi Genghiz Cutlacai ne-au reprezentat cu onoare în Kazan –Tatarstan, iar ultimul dar nu cel din urmă Edvin  Rachif  în  2015  care ne-a reprezentat cu onoare la Istanbul—Turcia programat  iniţial  în Turkmenistan. Din 2015 s-a organizat şi concurs pentru copii numit Bala Turkvizyon, iar cea care ne-a reprezentat a fost Irem Kayaali din Constanţa. Acest an (2018)  se va organiza în Turcia.

  1. Kureş, Kurash, Qazaq Kuresi şi Aba Kureş sportul tradiţional al turco-tătarilor. UDT a organizat în 2017 patru competiţii naţionale de Kureş şi una intenaţională (15 octombrie în cadrul evenimentului Kurultai, eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa) la care au participat atleţi din patru ţări. UDT a reprezentat Romȃnia participȃnd la două campionate mondiale şi două campionate europene astfel:  un CM de Kurash în Turcia (2-3 decembrie : Istanbul), un CM de Aba Kureş în Turcia (3 septembrie -Hatay), un CE de Aba Kureş în Germania (19 noiembrie Stuttgart—Aalen) şi un CE de Kurash în Turcia (4 decembrie Istanbul). Aur, argint şi bronz la campionate europene şi internaţionale de la înfiinţare  dar şi două medalii de bronz la campionate mondiale: în 2015 prin Cătălin Brătulescu  şi în 2019 prin Cherim Ender  .

Kurultai este un proiect cultural internaţional realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, sperăm să devină tradiţie şi să adune ca în Mongolia sute de mii de participanţi.

  1. Un proiect realizat în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor constȃnd în activităţi culturale şi moral religioase de integrare socială.
  2. Avem cȃteva proiecte de conservare a identităţii turco-tătare dar şi religioase. (Festivalul Prieteniei, Seminarii despre subiecte importante în comunitate, Cina – Iftar (în fiecare an din 2008 –prezent, care a culminat cu cea din Piaţeta Decebal cu 2000 de participanţi), Pentru un zȃmbet de copil, Din poartă în poartă ş.a.m.d.
  3. Proiectul “Cupa Prieteniei” devenit tradiţie, care se desfăşoară în parteneriat cu primăriile are ca scop apropierea tuturor etniilor apoi împreună să ajutăm copii abandonaţi în centre sau la pediatrie dar şi a color aflaţi în situaţii dificile. Anul 2019 am organizat a patra ediţie consecutivă din 2016.
  4. Tipărirea de cărţi şi reviste: („Sporturile turco-tătare”, „Kurash” (Kureşul uzbek), „Kureşul la ilic” (Aba Gureş), “Lupte tradiţionale turco-tătare”, “Revista Dobrogeană”, “Viaţa profetului” etc)
  5. Proiectul “Limba maternă” prin care încercăm să salvăm limba tătară dar pe lȃngă care facem cursuri de arabă (citirea Coranului) şi cursuri de limba turcă.
  6. Participăm la congrese şi seminarii legate de identitatea noastră (de exemplu Congresul Mondial al Tătarilor cu sediul în Kazan R. Tatarstan,  Congresul Mondial al Tătarilor Crimeeni care s-a ţinut în Turcia la Ankara 2015 unde am participat cu o delegaţie de 75 de persoane), Forumul Mondial al Sporturilor Tradiţionale de la Antalya 2018 precum şi alte seminarii internaţionale (nivel european sau mondial).

 

Back to Top