Prietenie, Dialog, Sport şi Cultură
la KURULTAI 2022 ȋn Dobrogea-România
Cea de-a 7° ediție a festivalului Internațional intercultural KURULTAI 2022 s-a desfășurat și adaptat cu succes atât la schimbările climatice cât și la cele administrative teritoriale și a întrunit într-un spațiu dobrogean 500 de invitați internaționali care au participat la eveniment. Această ediție a festivalului s-a bucurat de participarea a 40 de țări care au adus o contribuție valoroasă dialogului intercultural, creearea de punți și relații deosebite la nivel internațional, promovarea patrimoniului UNESCO într-un ambient armonios, plin de bucurie și diversitate culturală.
Uniunea Democrată Tătară a realizat obiectivele proiectului propus care au îmbrățișat cultura turcico-tătară printr-o serie de activități interactive, a creat un nou stimul intercultural de mare anvergură capabil să promoveze dialogul intercultural, bogăția cunoașterii și conviețuirii interetnice, transformarea unui teren de confruntare a posibilităților și contradicțiilor cu un loc în care arta, cultura, jocurile și sporturile tradiționale, muzica, dansul și mâncarea tradițională au devenit un instrument de comunicare, proximitate și înțelegere între oameni, dincolo de apartenența lor geografică, religioasă, politică,culturală dar și dincolo de inserarea lor într-un mediu „protejat” interetnic cultural.
Pentru prima oară în cadrul festivalului, UDT a realizat primul simpozion internațional „ Identitate culturală: Drepturile omului și patrimoniul UNESCO” în care alături de instituțiile guvernamentale, ale drepturilor omului s-au alăturat reprezentanții a celor 40 de țări prezente în acest weekend.la festival. Prezentarea și dezbaterea desfășurată a contribuit la dezvoltarea cooperarri la nivel internațional între instituții abilitate și persoane care hrănesc zi de zi cultura cu scopul de a proteja, promova și conserva propria identitate culturală într-o atmosfera de pace, toleranță, dragoste pentru cultură și sport. Ne-am bucurat de prezența și mesajele deosebite din partea dnei deputat Cristina Rizea-Parlamentul României, dl. Deputat AbdulKadir Karaduman-Parlamentul Turciei, ambasada Nigeriei, ambasada Kazakhstanului, mesajul dl consilier Soltesz Levente-ambasada Ungariei, dna Georgiana Talabă- Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, primarul comunei Siliștea- dl MihaiSoare, dl Adrian Bulgaru-director IRDO, dl Istvan Haller- CNCD, dna Oana Brânda-ISACCL, directorul Federatie de sporturi Ecvestre si traditionale dl Bakdaulet Sabitov, Furkan Akhmed Presedintele Federatiei de sporturi Traditionale, Jose Ribas Ribas Presedintele Federatiei Mondiale de Slinging, Kopecznyi Gabor reprezntat al Fundatiei Turan si scriitor a numerose carti despre traditiile fratilor din Turan, reprezentantul grupurilor din Turcia si presedintele Ankara Klubu dl Metin Ozaslan, reprezentantul comunității tătare din Crimea dl Suleiman. Am dovedit întregii lumi că UDT poate realiza un spațiu în care cultura este un modus vivendi și un instrument de dialog uman, promovând un concept multiincluziv de cultură, artă și sport.
Un weekend la Venus- plaja Turquoise bogat de activități interactive ce au încântat publicul și comunitatea turcică-tătară.
Constanța și Medgidia s-a bucurat de marșul cultural realizat de faimoasa fanfara otomană din Turcia, Ansamblurile “AK-SHOOLA” si “ARUUKE” din Kirghizstan precum si ansamblul Ankara Kulubu din capitala Turciei care au au delectat publicul cu momente artistice remarcabile ce i-a purtat într-o lume fantastică în care istoria, costumele și arta s-au îmbinat armonios.
Prestațiile artiştilor naționali și internaţionali au culminat programul festivalului creând un spectacol de neuitat și o încântare artistică deosebită: fanfara otomană, ansamblul Ankara Kulubu , Ansamblul Gagauziua Yeri, Grupul Miras, Solistul Tatar Genghiz Cutlacai, Solista Melia Yusuf, Ansamblul Romanesc Brauletul,
Un program de spectacol artistic deosebit încununat de concertul live oferit de cel mai cunoscut cântăreț de muzică turcică de pe cele 2 continetnte Asia și Europa, legenda ARSLANBEK SULTANBEK care a interpretat melodii emoționante precum și bine cunoscută melodie Dombira.
Nu au lipsit nici frații noștri maghiari, de la celebra fundatie Maghiar Turan, care au oferit o demonstrație de lupte medievale și au prezentat diferite tehnici de lupte culese din folclorul medieval maghiar.
Satul tătar cu yurte a reunit într-un spațiu etnografic deosebit expoziția multiculturală realizată de Fundatia Maghiar Turan ce au adus o iurta comuna ungurilor si tatarilor nogai, grupul de reconstituire istorica Nokors ce au audus iurte comune tatarilor mongoli, grupul de reconstituire istorica Ignis Vultis ce au prezentat tatarii din Hanatul Crimean, grupul de reconstituire istorica din Bulgaria Avitohol ce au prezentat costumatia din Hanatul Bulgar, precum si artizani din: Kirgizhstan, Kazakhstan, Ungaria, Romania, Crimeea si Turcia.
UDT a reușit anul acesta să organizeze în cadrul festivalului 7 cupe mondiale la sporturi tradiționale unele dintre ele înscrise în patrimoniul UNESCO. Amintim: Qazaq Kuresi, Asyk Atu, Bes Asyk, Arc Traditional, Tokykumalak (Toguzkorgool), Mangala, Trage Batul (Mas Wrestling), Othello, Slingig (prastia), Kurash, Calarie, Cursa in Saci, Trage Funia, Kabaddi, Desi kushti etc. Am fost onorati de prezenta reprezentilor oficali ale organizatiilor internationale: Makhsat Shotaev vicepresedintele Federatiei Mondiale de Tokuzkumalak, Rauf Ozgen Presedintele Federatiei Mondiale de Mangala, Sabyrzhanov Zhormart Presedintele Federatiei de Asyk Atu, Erbol Tapenov Presedintele Federatiei de Arc Traditional, Ramazan Bakja Federatia de Sporturi Traditionale din Macedonia, Stavros Stavrinou reprezentat Sporturi Traditionale din Cipru, Kinayat Babakhumar cercetator lingvistica tatara, Umit Silit Presedintele Tatarilor Crimeeni din Turcia, Sukru Oner Presedintele Tuturor Tatarilor din Turcia etc
Un festival renăscut de Uniunea Democrată Tătară, început în 2017 cu participarea a 4 țări s-a dezvoltat și a reușit anul acesta să ajungă la o cifra remarcabilă de 40 țări participante, asigurând o organizare și realizare a evenimentului profesională la un standard înalt deosebit. Festivalul şi ȋnchis porţile cu focul de tabăra «chemarea străbunilor» şi focul de artificii.
KURULTAI 2022, Festivalul Internaţional al Culturilor Etnice Tradiţionale, a adus o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale că o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel mondial, crearea unui dialog intercultural și a unui spațiu de conviețuire în pace, armonie și iubire.
Mulţumiri sponsorilor: Fundatia Infratirea, Sultan Impex SRL, Foisor Com SRL, Salis, Diamed Majestic Clinic SRL, Musafir Efendi, TransEvren SRL etc Mulțumiri speciale domnului Consilier Local Menabit Ozghiun care ne-a sprijinit atât moral cât şi material când a realizat că Administraţia Locală din Mangalia intenţionează să ȋmpiedice acest eveniment international cu tradiţie! Mulțumim tuturor participanților pentru contribuția lor și pregătim deja următorul festival!